Angioplastie

Angioplastie - DEFIRO

Ce este angioplastia?


Angioplastia este o procedură utilizată pentru a crește fluxul de sânge printr-o arteră îngustată. Aceasta implică plasarea unui tub lung și subțire (cateter) într-un vas de sânge pentru a plasa un mic balon la locul îngustării. Când balonul este umflat, vasul de sânge ar trebui să se deschidă și să permită un flux sănătos de sânge.

Procedura se face în timp ce medicii folosesc o angiografie, un tip special de imagine cu raze X care arată arterele în direct pe un ecran.


De ce se face angioplastia?


Angioplastia se efectuează atunci când o arteră îngustată pune în pericol sănătatea țesuturilor din cauza lipsei de alimentare cu sânge care furnizează oxigen. Uneori se numește implantare de stent.

Este cel mai frecvent utilizat pe arterele care furnizează sânge la mușchiul inimii, pentru a ameliora simptomele de angină pectorală sau pentru a restabili fluxul sanguin după un atac de cord.

Sunt utilizate diferite proceduri pentru diferite condiții:

Intervenție coronariană percutanată (PCI, numită și angioplastie coronariană transluminală percutanată, angioplastie coronariană sau angioplastie cu balon): folosită pentru a deschide arterele inimii înfundate
Angioplastie cerebrală (numită și angioplastie craniocervicală): folosită pentru a deschide vasele de sânge din cap și gât pentru a preveni un accident vascular cerebral
Angioplastia piciorului: utilizată pentru a preveni durerea sau pentru a permite vindecarea unei răni sau ulcer la nivelul piciorului
Angioplastia arterei renale: utilizată pentru a reduce tensiunea arterială crescută sau pentru a menține funcționarea corectă a rinichilor
Angioplastie intestinală: utilizată pentru a reduce durerea abdominală
Cum să vă pregătiți pentru angioplastie
Pregătirea dumneavoastră va depinde de starea dumneavoastră medicală la momentul procedurii și de orice medicamente pe care le luați.

Medicul dumneavoastră vă poate cere să încetați să luați anumite medicamente care pot subțire sângele și pot provoca sângerare. Probabil va trebui să postești câteva ore.

Asigurați-vă că spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți antecedente de boală renală, funcție anormală a rinichilor sau diabet.


Ce se întâmplă în timpul angioplastiei


De obicei, vi se va administra un sedativ pentru a vă ajuta să vă relaxați, apoi veți avea o injecție de anestezic local în pielea din apropierea unei artere, de obicei în zona inghinală. Un colorant special este apoi injectat în arteră, astfel încât să apară pe radiografie (o angiografie).

Un fir de ghidare este introdus cu un ac în arteră și apoi o teacă este trecută peste fir în arteră. Teaca este un tub de plastic.

Un tub foarte subțire (cateter) cu balonul la capăt este apoi trecut prin teacă. Când ajunge la îngustare, balonul este umflat pentru a întinde artera, apoi sârma și balonul sunt îndepărtate.

Adesea, acest lucru este suficient pentru a deschide artera. Dar, uneori, pentru angioplastia unei artere care alimentează inima sau creierul, un mic tub din plasă de sârmă (numit stent) este plasat în arteră pentru a ajuta la menținerea acesteia deschisă după procedură.

În cele din urmă, teaca este îndepărtată și se folosește un dispozitiv sau presiune pentru a închide artera și a opri sângerarea.

Angioplastia durează de obicei 30-60 de minute.

 

La ce să vă așteptați după angioplastie


Va trebui să stați întins timp de 1 până la 4 ore și probabil să rămâneți în spital peste noapte sau mai mult dacă angioplastia a fost făcută ca o procedură de urgență.

Este posibil să aveți dureri sau vânătăi acolo unde a fost introdus firul sau disconfort la locul unui stent, dar majoritatea oamenilor pot face activități de intensitate moderată când se întorc acasă.


Ce poate merge prost cu angioplastia?


Angioplastia este în general considerată sigură.

Unii oameni au reacții alergice la colorantul utilizat în procedura cu raze X sau la alte medicamente.

În rare ocazii, vasele de sânge sau nervii sunt deteriorați accidental în timpul procedurii, ceea ce poate cauza probleme pe termen lung.

Dacă aveți dureri severe sau sângerări după angioplastie, trebuie să consultați fără întârziere un medic.